Behaald ISO Certificaat en innovatief onderzoek in de Clinical Research Unit Groningen
Eind 2023 heeft de Clinical Research Unit met een zeer positieve beoordeling het ISO 9001:2015 certificaat behaald. Een gecertificeerd ISO 9001 kwaliteitsmanagementsysteem zorgt voor duidelijke processen en (communicatie)structuren, taken en verantwoordelijkheden in de hele organisatie. Diete de Boer, manager van de Clinical Research Unit Groningen (CRU Groningen), is zeer tevreden over het behaalde certificaat: “Dit laat zien dat we deze relatief nieuwe faciliteit goed op orde hebben en zorgt ervoor dat we kunnen aantonen dat de CRU een omgeving biedt die voldoet aan de kwalitatieve eisen voor onderzoek bij patiënten en bij gezonde vrijwilligers”.
Unieke samenwerking
De CRU Groningen is het resultaat van een unieke samenwerking tussen ICON, een wereldwijde commerciële CRO, en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), een gerenommeerd academisch ziekenhuis in het centrum van Groningen. Het UMCG is een van de grootste ziekenhuizen van Nederland en de grootste werkgever van Noord-Nederland. Ruim 13.000 medewerkers verlenen patiëntenzorg, zijn betrokken bij het medisch onderwijs en doen grensverleggend wetenschappelijk onderzoek, gericht op ‘gezond en actief ouder worden’.
Onderzoek
De CRU Groningen biedt met 13 bedden de mogelijkheid om klinisch onderzoek in de vroege en late fasen uit te voeren bij gezonde deelnemers en patiënten met verschillende medische aandoeningen. De unit is gebouwd op het UMCG-terrein, waardoor directe toegang tot ziekenhuiszorg gewaarborgd is. Deze onderzoeksfaciliteit is ingericht voor intensieve monitoring en (poli)klinische behandelingen. In 2022 is de CRU Groningen feestelijk geopend en in mei 2022 zijn de eerste onderzoeken gestart.
Onderzoeken in de Clinical Research Unit Groningen hebben bijgedragen aan nieuwe inzichten in onder andere, medicatie voor de ziekte van Alzheimer, bestrijding van bacteriële infecties, aortaklepstenose en medicatie tegen hartfalen.
“Vanuit de afdeling Klinische Farmacie en Farmacologie (UMCG) heb ik voor 2 klinische studies contact gehad met de CRU. Voor deze studies verblijven patiënten herhaaldelijk een dagdeel op de CRU, waarbij meerdere assessments worden uitgevoerd. De samenwerking met de CRU is plezierig: het contact is laagdrempelig en de planning van studievisites kan laagdrempelig worden aangepast. Als onderzoeker heb ik de ruimte om alle handelingen in rust uit te voeren, met zo nodig de ondersteuning van deskundig personeel voor bijvoorbeeld verpleegkundige handelingen. Voor onze patiënten biedt de CRU een comfortabele omgeving, die wat rustiger is dan het ziekenhuis. Specifiek voor het nierfunctieonderzoek is er een comfortabele stoel beschikbaar, inclusief faciliteiten voor bijvoorbeeld ontbijt en ontspanning. Ik raad de CRU aan als afdeling voor (academisch) onderzoek, omdat er goed kan worden overlegd over de vereisten voor het onderzoek en er voor zowel de onderzoekers als patiënten een plezierige en veilige onderzoek omgeving wordt aangeboden.
David Smeijer: PhD candidate, M.D. | Clinical Pharmacy and Pharmacology – UMCG
“In mei 2022 startte de eerste studie vanuit ICON in de Clinical Research Unit. Destijds was dat best spannend. Momenteel zijn we alweer bijna twee jaar verder en is er veel veranderd en verbeterd ondertussen. Het contact met de floormanagers is laagdrempelig en dat is zeer fijn. Doordat de unit relatief kleinschalig is, is het onderlinge contact met collega’s en deelnemers of patiënten vaak makkelijker en is de sfeer gemoedelijk. Dat wordt door velen als prettig ervaren.”
Mariska Hogenberg: Medical Research Specialist – ICON