Triade

Triade denkt mee met kennisintensieve, innovatieve ideeën, in een vroege fase van ontwikkeling, nog niet bewezen succesvol, altijd met het oog op regionale kansen en ontwikkeling. Altijd vanuit een ondernemende geest. Altijd samen.

Bel onsMail ons

L.J. Zielstraweg 2
9713 GX Groningen

 

AGILeBiotics

Groningen, een plek waar “alle essentiële ingrediënten aanwezig zijn om een onderneming te starten”, aldus dr. Andreas A. Bastian. Nog niet zo lang geleden kreeg hij de kans om in Groningen zijn eigen onderneming ‘AGILeBiotics’ te starten. Middels toegewijde ondersteuning, startfinanciering en de juiste plek om te landen heeft Triade haar rol van betekenis gehad. Deze spin-off van Rijksuniversiteit Groningen focust zich op de ontwikkeling van nieuwe antibiotica.

Antibioticaresistentie: een serieuze bedreiging voor de volksgezondheid. In 2050 is antibioticaresistentie mogelijk wereldwijd een grotere oorzaak van sterfte dan kanker. Momenteel wordt de samenleving geconfronteerd met steeds meer resistentie tegen bestaande antibiotica en onvoldoende ontwikkeling van nieuwe antibacteriële middelen. De farmaceutische industrie houdt zich steeds minder bezig met het ontwikkelen van nieuwe antibiotica, omdat dit economisch gezien niet interessant is.

De afgelopen twintig jaar is het aantal bedrijven dat actief is op het gebied van de ontwikkeling van antibacteriële middelen met 80 procent gedaald. Hierdoor worden er momenteel schrikwekkend weinig nieuwe antibiotica goedgekeurd, waardoor er steeds minder behandelingsmogelijkheden zijn.

AGILeBiotics; Eén jaar werk in twee dagen
De antibioticaresistentie neemt toe en de behandelopties nemen zodoende sterk af. De meest succesvolle strategie om nieuwe antibiotica te introduceren (chemische synthese) neemt veel tijd in beslag, denk hierbij aan jaren.

Dit is waar AGILeBiotics om de hoek komt kijken, vanzelfsprekend in nauw contact met onderzoekers van het Centre for Sustainable Antimicrobials – een samenwerkingsverband van verschillende onderzoeksinstituten van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG dat zich richt op het tegengaan van antibioticaresistentie – en met het lokale MKB in Groningen. Het gepatenteerde technologieplatform van AGILeBiotics brengt één jaar werk van synthesetijd terug naar slechts twee dagen. Je kan je voorstellen wat dit doet met de kans op het vinden van nieuwe antibiotica, en zodoende op het vinden van nieuwe behandelmogelijkheden.

Het kantoor van AGILeBiotics is gevestigd in Innolab Chemie op Campus Groningen. Deze incubator voor starters in de chemie biedt laboratoriumfaciliteiten zoals zuurkasten en labtafels. Waarom AGILeBiotics hier gevestigd is? Omdat “alle essentiële ingrediënten om een onderneming te starten op één plek aanwezig zijn. De kennisinstellingen zijn om de hoek, er is interactie met verschillende nationaliteiten en ondernemers én lokale investeerders bieden mogelijkheden om je eigen onderneming te starten. Wat men zelf nog nodig heeft is motivatie en de bereidheid om een risico te durven nemen”.

Met trots bijgedragen middels
Deelneming in de strijd tegen antibiotica resistentie