Triade

Triade denkt mee met kennisintensieve, innovatieve ideeën, in een vroege fase van ontwikkeling, nog niet bewezen succesvol, altijd met het oog op regionale kansen en ontwikkeling. Altijd vanuit een ondernemende geest. Altijd samen.

Bel onsMail ons

L.J. Zielstraweg 2
9713 GX Groningen

 

Eerste studies in Clinical Research Unit Groningen gaan van start

Het UMCG, ICON (voormalig PRA Health Sciences) en Triade hebben op 29 maart de nieuwe Clinical Research Unit Groningen op de Healthy Ageing Campus geopend. De Clinical Research Unit (CRU Groningen) is een unieke samenwerking tussen de drie partijen om de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en behandelwijzen te versnellen. In de CRU Groningen komen de expertise en infrastructuur van een universitair medisch centrum en een wereldwijde klinische onderzoeksorganisatie samen.

In de CRU Groningen wordt onderzoek gedaan in een kant-en-klare, hoog (GCP) gekwalificeerde klinische onderzoeksomgeving. Dit sluit zowel aan bij de zeer hoge kwaliteitseisen van de ervaren klinische onderzoeksorganisatie ICON, als bij de academische taak van het UMCG waar patiënten met complexe aandoeningen behandeld worden. Het is een mooie en veilige omgeving om in het belang van de patiënt nieuwe diagnostiek en behandelingen te kunnen ontwikkelen. Patiënten met uiteenlopende medische aandoeningen die moeten verblijven in het UMCG kunnen op vrijwillige basis bijdragen aan de voortgang van het geneesmiddelenonderzoek. Daarnaast wordt de CRU Groningen gebruikt om klinisch onderzoek uit te kunnen voeren, bij gezonde vrijwilligers.

Impuls geneesmiddelenonderzoek

Volgens Marian Joëls van de Raad van Bestuur van het UMCG krijgt het geneesmiddelenonderzoek in Groningen een nieuwe impuls met de start van de CRU Groningen. ‘Door in een vroege fase het onderzoek met patiënten te starten kunnen medicijnen al in een vroeg stadium en op een zeer veilige manier worden getest op hun werking. Daardoor kunnen ze sneller worden doorontwikkeld. Het doel hiervan is om nieuwe medicijnen eerder beschikbaar te kunnen stellen voor patiënten en daarmee de gezondheid van patiënten te verbeteren’.

Eerste studies van start

De eerste studies voor de CRU Groningen zijn al ingepland en betreffen onderzoeken naar middelen tegen de ziekte van Alzheimer, een hartafwijking en een auto-imuunziekte. Deze onderzoeken gaan in 2022 van start. De CRU Groningen is door de locatie en inrichting zeer geschikt voor de uitvoer van deze studies.

In de unit zijn vier slaapkamers met in totaal dertien bedden. Er is onder andere een state-of-the-art behandelkamer, met 2 millimeter lood in de wand, zodat ook met röntgenapparaten gewerkt kan worden. Dit biedt de mogelijkheid om invasieve, steriele behandelingen uit te voeren met de noodzaak van uitgebreide patiëntbewaking of -doorlichting. Naast de behandelkamer zijn er twee artsenspreekkamers voor poliklinische bezoeken, een recreatieruimte en verschillende onderzoeksfaciliteiten. De unit bevindt zich op de Healthy Ageing Campus, midden op het UMCG-terrein. De unit heeft verbinding met de intensive care van het UMCG. De realisatie van de CRU Groningen is mede mogelijk gemaakt door Triade.

Fotograaf: Geert Job Seevink
Foto: v.l.n.r.: Marian Joëls (UMCG), Edward van der Meer (Triade) en Petra Schuilenga (ICON)