Triade

Triade denkt mee met kennisintensieve, innovatieve ideeën, in een vroege fase van ontwikkeling, nog niet bewezen succesvol, altijd met het oog op regionale kansen en ontwikkeling. Altijd vanuit een ondernemende geest. Altijd samen.

Bel onsMail ons

L.J. Zielstraweg 2
9713 GX Groningen

 

Koningin Máxima opent Protonencentrum Groningen

Koningin Máxima opent vrijdag 8 juni het protonentherapiecentrum van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Protonentherapie is een innovatieve bestralingsbehandeling voor kankerpatiënten. Het UMCG is het eerste ziekenhuis in Nederland dat sinds januari 2018 deze therapie aanbiedt. In samenwerking met verschillende partners, waaronder Triade, heeft het UMCG het Protonen Therapie Centrum Groningen (PTCG) gerealiseerd. Een bijzondere dag! 

Precisiebehandeling

Bij protonentherapie kan de dosis straling voor de behandeling van een tumor nauwkeurig worden toegediend. Door deze precisiebehandeling wordt de kans op beschadiging van het omliggende gezonde weefsel geminimaliseerd. Ook neemt hierdoor het risico op bijwerkingen en schadelijke gevolgen voor de patiënt op lange termijn af. Protonentherapie is niet voor alle kankerpatiënten geschikt. Met name patiënten met tumoren in het hoofd- en halsgebied kunnen hiervoor in aanmerking komen.

Het UMCG behandelt als enige ziekenhuis in Nederland ook kinderen met protonentherapie. Kinderen hebben hier vooral baat bij omdat zij in de groei zijn en hun gezonde lichaamscellen extra gevoelig zijn voor straling. De behandeling gebeurt in nauwe samenwerking met het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie in Utrecht. Koningin Máxima opent dit centrum op 8 juni aanstaande. Kinderen en hun families die niet in de regio Groningen wonen, kunnen tijdens de behandeling van enkele weken verblijven in het ‘Familie De Boer Huis’. Dit is een ‘familiehuis’ van het UMCG, op loopafstand van de behandellocatie.

Het protonentherapiecentrum maakt deel uit van het UMCG Comprehensive Cancer Center dat oncologiepatiënten op één plek alle beschikbare behandelingen biedt. In het UMCG protonentherapiecentrum worden maximaal 600 patiënten per jaar behandeld, waarvan naar verwachting 80 tot 100 kinderen.

Openingsceremonie 8 juni

Koningin Máxima woont de openingsceremonie bij met toespraken van onder anderen de voorzitter van de Raad van Bestuur van het UMCG, mr. Jos Aartsen en het hoofd van de afdeling Radiotherapie, prof.dr. Hans Langendijk. Na de openingshandeling krijgt zij een rondleiding door het centrum en spreekt zij met medewerkers over de nieuwe therapie.

 

Tekst: op basis van tekst koninklijk huis