Triade

Triade denkt mee met kennisintensieve, innovatieve ideeën, in een vroege fase van ontwikkeling, nog niet bewezen succesvol, altijd met het oog op regionale kansen en ontwikkeling. Altijd vanuit een ondernemende geest. Altijd samen.

Bel onsMail ons

L.J. Zielstraweg 2
9713 GX Groningen

 

Nextgen Ventures en Utrecht Holdings investeren in AMT Medical, een mogelijke doorbraakinnovatie voor de hart bypasschirurgie

Nextgen Ventures en Utrecht Holdings investeren in AMT Medical voor de verdere ontwikkeling van een nieuwe en betere technologie voor minimaal invasieve bypasschirurgie. AMT Medical wordt door deze investering in staat gesteld meerdere studies af te ronden en haar technologie verder te ontwikkelen.

De technologie van AMT Medical wordt al wereldwijd toegepast binnen de hersenchirurgie en is oorspronkelijk ontwikkeld om op een minimaal invasieve wijze een intracranieel aneurysma (uitstulping in een hersenslagader) te behandelen. De methode is ontwikkeld door emeritus-hoogleraar neurochirurg C.A.F. Tulleken van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU).

Vanwege tekortkomingen in de huidige methoden voor minimaal invasieve bypasschirurgie, worden de meeste bypasses nog uitgevoerd door middel van openhartoperaties terwijl een minimaal invasieve behandeling de potentie heeft om complicaties te verlagen en de hersteltijd te verkorten. Per jaar worden in Nederland circa 10.000 openhart bypassoperaties uitgevoerd en wereldwijd zijn dit circa 800.000 ingrepen. De technologie van AMT Medical lost een aantal van de tekortkomingen in de huidige beschikbare oplossingen op en zou daarmee een medische doorbraak van Nederlandse bodem kunnen betekenen.

Nextgen Ventures investeert samen met Utrecht Holdings. AMT Medical gebruikt de investering onder meer voor het verder ontwikkelen van haar technologie en een aantal studies kunnen dankzij deze investering worden afgerond. De onderneming verwacht dat de technologie voor het eerst in 2019 bij een operatie in een patiënt wordt gebruikt.

Positieve impact gezondheidszorg
Nextgen Ventures ziet veel toegevoegde waarde voor de gezondheidszorg, zegt directeur Matthijs Blokhuis. “De technologie van AMT Medical kan ervoor zorgen dat de ingreep minder belastend en goedkoper is, daarnaast komen er meer patiënten door in aanmerking voor een bypass”. Oscar Schoots, directeur van Utrecht Holdings, spreekt zijn vertrouwen uit in de onderneming. “De uitvinding van professor Tulleken heeft zich wereldwijd al bewezen als levensreddend voor de hersenchirurgie en kan ook binnen de hartchirurgie een groot verschil maken”.

Tijdens de ingreep wordt eerst de omleiding (bypass) geplaatst, alvorens een laserkatheter de opening naar de kransslagader maakt. Een belangrijk verschil met bestaande methoden is, dat de plaatsing eerst kan worden getest en de omleiding ook eventueel opnieuw kan worden geplaatst om ongewenste lekkages te voorkomen.

Wereldwijde markt
De komende jaren zal worden ingezet op het afronden een aantal klinische studies, CE en FDA goedkeuring richting een grootschalige marktintroductie. Directeur Rutger Tulleken: “Dit betekent niet alleen goed nieuws voor een grote groep patiënten, het is daarnaast ook een wereldwijde markt met een omvang van circa € 3 miljard. Dit geeft de onderneming een ongekende mogelijkheid om te groeien in de komende jaren”.

NextGen Ventures
NextGen Ventures is een gezamenlijk fonds waar Triade Investment, Noaber Ventures, DFZ Participaties en Menzis in investeren. NextGen Ventures wil investeren in kennisintensieve ondernemingen die een verandering teweeg brengen binnen de gezondheidzorg, bij voorkeur potentiele doorbraakinnovaties.