Triade

Triade denkt mee met kennisintensieve, innovatieve ideeën, in een vroege fase van ontwikkeling, nog niet bewezen succesvol, altijd met het oog op regionale kansen en ontwikkeling. Altijd vanuit een ondernemende geest. Altijd samen.

Bel onsMail ons

L.J. Zielstraweg 2
9713 GX Groningen

 

Start-up leest Danone en Nestlé de les over medische voeding

Laat ik het netjes zeggen’, zegt Rein Strijker. ‘De meeste bedrijven in medische voeding investeren weinig in wetenschappelijk onderzoek. Terwijl de laatste twintig jaar toch veel meer bekend is geworden over welke stoffen belangrijk kunnen zijn voor met name spieropbouw.’

Strijker is ceo van Vitalnext, een start-up die zich in het grensgebied begeeft tussen de farmaceutische industrie en de voedingsmiddelenbedrijven. En zoals het een start-up betaamt, zet Strijker zich stevig af tegen de partijen die de markt voor medische voeding domineren, waaronder Danone en Nestlé. Vitalnext is opgericht in mei 2013. Middels startfinanciering heeft Triade de start-up ondersteunt bij het slimme begin.

Veel ruimte voor vernieuwing

Strijker zegt dingen als: ‘De vier bedrijven die de markt voor medische voeding beheersen, hebben misschien wat gesleuteld aan de smaak van hun producten. Of ze hebben wat vezels toegevoegd. Dat is niet erg indrukwekkend. Ik denk dat er heel veel ruimte is voor echte vernieuwing.’ Medische voeding – in Europa altijd op recept – is bestemd voor mensen die onvoldoende bouwstoffen en calorieën uit normale voeding halen en is dus heel iets anders dan voedingsmiddelen met een gezondheidsclaim, zoals Becel-margarine.

De ambitie van Vitalnext is om op basis van wetenschappelijk onderzoek de kwaliteit van medische voeding substantieel te verbeteren. Later dit jaar moet blijken of het bedrijf die ambitie waar kan maken. Dan komen de resultaten naar buiten van een proef met 82 ouderen die lijden aan ondervoeding. Onder supervisie van de Universiteit van Wageningen kregen de ouderen twaalf weken lang Vital01 – de medische voeding die Vitalnext binnenkort op de markt hoopt te brengen.

Ondervoeding is groter probleem dan obesitas

Dat de vernieuwing stokt, is opmerkelijk, want de markt voor medische voeding is commercieel gezien uiterst interessant. Bedrijven verkopen nu al wereldwijd voor € 6 mrd per jaar aan deze voeding, veelal op doktersvoorschrift. En de markt groeit snel door de vergrijzing.

De behoefte is ook groot, want ondervoeding geldt als een ernstig onderschat probleem. ‘Het Nederlandse ministerie van volksgezondheid heeft niet zo lang geleden een rapport gepubliceerd waaruit bleek dat 25% van de 65-plussers kampt met ondervoeding,’ zegt Strijker.

Die ondervoeding heeft volgens hem grote gevolgen. Want ouderen worden kwetsbaar voor infecties en andere ziektes, en ze herstellen moeilijker na een operatie of een ziekenhuisopname. Strijker: ‘Economisch gezien is ondervoeding een groter probleem dan obesitas.’

 

Anabole ingrediënten werkten niet goed

Vier jaar is Vitalnext nu bezig met de ontwikkeling van zijn eerste product, een investering die tegen €5 mln loopt. ‘Het is een hele zoektocht’, zegt Strijker. ‘Achteraf gezien hebben we ook dingen geprobeerd die weinig zin hadden. We hebben bijvoorbeeld gewerkt met anabole ingrediënten, die leiden tot een hoger testosterongehalte en dat is toch niet zo’n goed idee. Het leidt tot allerlei bijwerkingen.’

Voor Strijker zelf is de medische voeding een nieuw terrein. Voorheen werkte hij in de biotech, onder meer bij Pharming, waar lange trajecten voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen heel gebruikelijk zijn. Om zich te verzekeren van voldoende inhoudelijke kennis, ook over de marktverhoudingen, haalde hij veteraan Rudy Mareel binnen.

 

Bron: Financieel Dagblad